Scleroterapia este cel mai eficient și mai rapid tratament pentru venele păianjen și venele varicoase mici.
Este o procedură care Nu doare, Nu necesită anestezie, internare sau recuperare.
Estompează și elimină atât aspectul inestetic al telangiectaziilor (vinișoarelor de pe picioare) și al varicelor (venelor varicoase ușor îngroșate), cât și simptomele asociate cu acestea(durerea locală).
Senzația de picioare grele, obosite va dispărea !
Chinul de a-ți ascunde picioarele sub rochii și fuste lungi, pantaloni sau dresuri groase este îndepărtat!
Alege tratamentul de scleroterapie pentru sănatatea și frumusețea picioarelor tale!
Momentul cel mai propice pentru scleroterpie este anotimpul rece( toamna, iarna si primavara) pentru ca vara picioarele tale sa aiba un aspectul dorit!
Când și de ce ai nevoie de scleroterapie pentru varice și vene păianjen?
- corectează aspectul inestetic al varicelor și al venelor păianjen fără bisturiu!
- ameliorează simptomele asociate cum ar fi durerea la nivelul picioarelor
- tratamentul nu necesită spitalizare, se efectuează în ambulator
- recuperarea este rapidă
- procedura este nedureroasă, fără anestezie
- rezultatele care se mențin în timp!
Ce este scleroterapia?
Scleroterapia este o procedură medicală utilizată pentru eliminarea varicelor și a venelor cu aspect de ’’pânză de păianjen’’, telangiectazii.
Această procedură presupune injectarea unui agent sclerozant direct în interiorul venei. Substanța injectată va irita peretele intern al vasului de sânge, declanșând o reacție inflamatorie care va fibroza, va scleroza și va închide vasul. Sângele este forțat astfel să se redistribuie către venele sănătoase, iar în timp, vena injectată se va transforma în țesut cicatricial și se va resorbi natural, ajungându-se la un aspect cosmetic dorit.
Scleroterapia tratează mai multe tipuri de vene, și anume:
- Venele varicoase, cunoscute și ca varice, sunt vene proeminente de culoare albastru-închis sau violet, puțin ramificate, care sunt localizate la nivelul gambei si copasei
În timp, dacă nu sunt tratate, venele varicoase se îngroașă din ce în ce mai mult, devin dureroase și dau simptome precum senzația de picioare obosite, edem (umflarea picioarelor) și chiar durere și amorțeală după o perioadă mai lungă de stat jos sau în picioare. - Venele păianjen sau telangiectaziile sunt vase de sânge dilatate, mai apropiate de suprafața pielii și mult mai mici decât varicele. Acestea formează deseori o rețea de vinișoare albastre care se aseamănă cu o pânză de păianjen, de aici provenind și denumirea lor de spider veins.
Deși nu cauzează complicații medicale, au un aspect inestetic care poate fi deranjant și apar, de obicei, în zona din spatele genunchiului, pe pulpe. Când nu sunt netratate, se ramifică și se întind pe tot piciorul. - Venele reticulare sunt vase de sânge asemănătoare venelor păianjen, având o culoare mai închisă, violet sau albastru-verzui și o dimensiune de aproximativ 2 mm.
Cui se adresează scleroterapia?
Scleroterapia se adresează atât femeilor, cât și bărbaților care își doresc să elimine aspectul inestetic al varicelor mici și al venelor cu aspect de pânză de păianjen, inclusiv al venelor mai mari, al căror aspect este mai pronunțat.
Scleroterapia nu tratează însă venele safene mari, iritate, inflamate sau închise. În acest caz, este recomandată abordarea chirurgicală. Trebuie reținut faptul că orice întârziere în tratamentul varicelor înseamnă scăderea șanselor ca scleroterapia să funcționeze.
Pentru un tratament de succes, un rol esențial îl are terapia compresivă, adică purtarea bandajului și a ciorapilor compresivi medicinali, conform recomandărilor medicului specialist.
Ce simți în timpul scleroterapiei?
Scleroterapia pentru varice și vene păianjen se realizează fără a fi nevoie de internarea pacientului și nu necesită anestezie.
Deoarece este folosit un ac extrem de fin, procedura nu este dureroasă, disconfortul resimțit în timpul injectării fiind minim.
Cât durează o ședință de scleroterapie și de câte am nevoie?
O ședință de scleroterapie pentru vene păianjen și varice durează aproximativ 15-30 de minute.
Numărul de injecții de substanță sclerozantă depinde de mărimea și numărul venelor care necesită tratament, dar ține cont și de faptul că substanța totală care poate fi injectată este precis calculată, în funcție de greutatea pacientului.
Pentru obținerea celor mai bune rezultate, sunt necesare în general 2 – 3 ședințe de scleroterapie, efectuate la un interval de 4 săptămâni.
Deoarece fiecare pacient are nevoi diferite, medicul specialist este cel care decide numărul de ședințe necesar pentru un rezultat mai mult decât satisfăcător.
Cum mă pregătesc pentru scleroterapie?
Pentru a preveni eventualele complicații, iată câteva indicații de urmat înainte de scleroterapie:
- Administrarea de aspirină, anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene și antibiotice trebuie întreruptă conform indicațiilor medicului specialist, pentru a preveni sângerarea.
- Informează medicul dacă ai alergii, istoric de șoc anafilactic, afecțiuni cronice sau tratamente anterioare pentru varice și vene păianjen.
- Cu o zi înainte de procedură, evită epilarea și nu aplica produse cosmetice (creme/loțiuni) pe zona care urmează a fi tratată, pentru a preveni iritația pielii.
- În ziua procedurii, poartă haine largi care să permită aplicarea bandajului compresiv sau a ciorapului de compresie după procedură
Ce rezultate se obțin prin scleroterapie?
Scleroterapia este o procedură cu rezultate spectaculoase, care estompează și elimină aspectul deranjant al varicelor mici superficiale și al telangiectaziilor.
Venele mici vor dispărea de obicei mai repede decât cele mai mari. Venele păianjen vor dispărea în aproximativ 3 – 6 săptămâni, iar venele varicoase vor răspunde la tratament în aproximativ 3 – 4 luni.
Pe lângă îmbunătățirea aspectului estetic, scleroterapia ameliorează și simptomele asociate varicelor, printre care: senzația de durere sau mâncărime, cârceii din timpul nopții și senzația de picioare grele, umflate, obosite.
Rezultatele sunt vizibile rapid și se îmbunătățesc în următoarele săptămâni de la procedură, iar în cazul venelor care au răspuns la tratament, efectul este permanent.
În timp, pot apărea însă alte vene anormale care să necesite scleroterapie. De obicei, recidiva se produce la celălalt picior, însă imediat ce se observă formarea de varice sau telangiectazii noi, tratamentul este mult mai ușor, iar rezultatele se văd rapid.
Diferența între recidiva care nu poate fi controlată și lipsa ineficienței scleroterapiei o face și tehnica de tratament. În general, recidiva este un proces natural, care se întâmplă în ani, pe măsură ce se formează vene noi.
Cum varicele sau venele păianjen sunt de obicei ereditare sau hormonale, cauzele nu se pot controla, însă, există soluții pentru a le elimina încă de la primele simptome, iar scleroterapia este una dintre ele!
De aceea, este important ca medicul care realizează procedura să știe să trateze și venele reticulare, cele care alimentează telangiectaziile. În caz contrar, venele păianjen vor dispărea doar temporar (sau chiar deloc) și se pot înrăutăți, schimbându-și culoarea în vinețiu și dobândind un aspect de „țesătură”.
Mai mult decât atât, dacă există o venă subiacentă care nu funcționează corect și presiunea din această venă se alimentează în venele de suprafață, tratamentul nu va funcționa. Această situație este identificată doar printr-o ecografie cu ultrasunete efectuată înainte de tratament, în care medicul evaluează cu atenție starea venelor profunde.
Recuperarea după scleroterapie
La locul injectării pot apărea echimoze (vânătăi), mici pete roșii și linii maronii, dar acestea nu prezintă niciun motiv de îngrijorare, întrucât dispar în câteva zile sau uneori săptămâni.
Este posibil să apară și mici pustule roșiatice în locul injectării, care durează doar câteva zile. Pot să apară și echimoze (vânătăi) care persistă câteva săptămâni.
Timp de 72 de ore este necesară purtarea unui bandaj compresiv. De asemenea, este recomandată purtarea unui ciorap compresiv timp de 3-4 săptămâni după procedură.
Mișcarea și mersul pe jos sunt indicate pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge și astfel, a preveni apariția complicațiilor și a maximiza rezultatele procedurii. Se recomandă dușurile călduțe în zona tratată nu mai devreme de 48 de ore de la intervenție (după ce se elimină bandajul).
Timp de aproximativ 14 zile, evită efortul fizic intens, de tip aerob, cum ar fi alergatul sau ridicatul de greutăți.
Este interzisă, de asemenea, expunerea la soare timp de aproximativ 4 săptămâni, pentru a preveni hiperpigmentarea pielii. Din acest motiv, este recomandat ca scleroterapia să fie efectuată în sezonul rece, când expunerea la temperaturile înalte și la razele UV este limitată.
Care sunt contraindicațiile scleroterapiei?
Scleroterapia este contraindicată:
- pacienților care suferă de tromboflebită acută – inflamația unei vene, cauzată de un tromb, adică un cheag de sânge.
- pacienților cu varice mari care prezintă un reflux masiv la nivelul venelor safene sau perforante – în acest caz, este recomandat tratamentul chirurgical.
- pacienților alergici la agentul sclerozant.
- femeilor însărcinate sau care alăptează.
- femeilor care folosesc anticoncepționale orale, întrucât acestea pot crește riscul formării unui cheag de sânge.
Cât de sigur este tratamentul varicelor și al venelor păianjen prin scleroterapie?
Scleroterapia este o metodă 100% sigură și eficientă de a estompa aspectul inestetic al venelor varicoase și al venelor păianjen, dar și de a elimina manifestările neplăcute asociate acestora!
Întrucât tratăm cu maximum de responsabilitate sănătatea și bunăstarea pacienților noștri, procedura de scleroterapie este efectuată doar de către medicul specialist, care știe exact dozajul necesar de substanță sclerozantă și tehnicile de tratament potrivite pentru a elimina atât varicele, cât și venele păianjen.
Niciodată nu a fost mai simplu și mai rapid să-ți recapeți frumusețea picioarelor!